Pečte z domácího kvásku. Vaše tělo i rodina vám budou vděční
Zdá se vám kupovaný chléb zbytečně drahý na to, že už druhý den ztrácí původní konzistenci a chuť? Rychle tvrdne nebo dokonce plesniví a vy musíte zbytky vyhazovat a zbůhdarma utrácet za další bochník. Upečte si doma poctivý kváskový chléb sami. Není to věda a co si budeme říkat, když ve vaší kuchyni zavoní čerstvě upečený chléb, žádné trápení není tak velké, jak se původně zdálo.
To nejlepší pro vaše zdraví
Máte po kupovaném pečivu problémy s nadýmáním? To je nejspíš z toho důvodu, že při pečení průmyslově vyráběného chleba firmy používají mimo jiných přídavných látek ke kynutí těsta droždí namísto kvásku. Těsto pak totiž rychleji kyne, a čas jsou peníze. Bohužel, má to i ten důsledek, že se chléb či ostatní výrobky rychleji kazí. Pokud si doma vyrobíte kvásek podle našeho návodu, bude vaše pečivo o dost lépe stravitelné. Domácí žitný kvásek se hodí nejen k vykynutí chleba, housek, buchet, velikonočního mazance či dalšího pečiva. Bude báječný například i do některých typů polévek, třeba do krkonošského kysela, které ochutí a zároveň zahustí.
Když víte, co jíte
Ať už je to jakkoliv, domácí chléb i pečivo, to je prostě něco, co žádným koupeným zbožím nenahradíte. Už ten pocit, když se z trouby line ta specifická nádherná vůně, a vy se nemůžete dočkat, až si z vašeho chleba ukrojíte pořádný krajíc s křupavou kůrkou a měkoučkou střídkou! Navíc si můžete být jistí, že se v něm nevyskytují žádné emulgátory, sója či zahušťovadla a že vám vydrží chutný určitě až do té doby, než sníte poslední drobeček. Pokud jste se tedy už rozhodli, že si budete péct vlastní chléb nebo rohlíky, chce to nejen dobrý recept, ale také vyměnit obyčejné droždí z obchodu za domácí kvásek. Během pár dní si ho snadno sami vyrobíte.
O co vlastně jde
Kvásek je v podstatě kultura skupiny mikroorganismů, které se živí nutričními složkami mouky, hlavně škrobem a cukry. Přitom vyrábějí oxid uhličitý, díky kterému pak těsto kyne. Jsou zde přítomné také laktobacily se zase starají o kyselinu mléčnou, která zajišťuje pečivu jedinečnou chuť a stará se o jeho čerstvost. Když si kvásek vyrobíte doma, získáte vlastně takového kamaráda, který se dlouhodobě bude starat o vaši pohodu a zažívání. Při dobrém skladování a přiživování vám vydrží v lednici klidně i roky. Poradíme vám, jak na to.
Recept na váš kvásek
Pro začátek si připravte naprosto čistou utěrku, dobře vytřenou velkou širší sklenici, lžíci na míchání, igelitový pytlík, gumičku, několik kvalitních čistých utěrek, žitnou mouku a vodu. To je vše. Teď to chce už jen pár dní trpělivosti. Přesněji řečeno čtyři, maximálně pět.
První den dejte do sklenice 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vlažné vody. Zamíchejte, přetáhněte sklenici igelitovým pytlíkem, který zajistíte gumičkou a udělejte do něj dírky. Pak zabalte sklenici do utěrky a nechte na teplém místě do druhého dne.
Druhý den přidejte opět stejné množství mouky i vody, zamíchejte, přetáhněte dírkovaným igelitem, zabalte do utěrky. Možná se už objeví bublinky a kvásek začne nakysle vonět.
Třetí den už začne kvásek nabývat na síle a na objemu. Vy dnes jen zopakujte postup předchozího dne.
Čtvrtý den by měl být kvásek samá bublina, objemný, voňavý a chutný. Pokud tomu tak je, můžete se dát do pečení. Někdy je ale potřeba počkat ještě zopakovat postup a počkat do dalšího dne.
Vždy připraven k použití
S vaším kváskem si můžete užít společné pečení i dlouhé roky, klidně ho trochu můžete darovat příbuzným či přátelům, ale musíte se o něj ale také maličko starat. Stačí jen při každém pečení zanechat ve sklenici pár lžic kvásku a opět ho uložit zpět do lednice. Starost spočívá v přikrmování, což není nic složitého. Znamená to pouze do kvásku dvakrát týdně přidat lžíci mouky, stejně tolik vlažné vody a promíchat. Než ho budete znovu používat, nechte ho nějaký čas v teple, případně přidejte mouku a vlažnou vodu a počkejte, až zvětší objem.
Při práci s kváskem nezapomínejte na čistotu a lžic i sklenice, kterou dobře vymyjte a do sucha utřete čistou utěrkou. Mít vlastní kvásek se vám určitě vyplatí, ocení to vaše rodina, návštěvy, když jim předložíte domácí pečivo. Budou jásat vaše chuťové buňky i vaše zdraví. Tak dobrou chuť!